Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ομιλία Δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα στη Γιορτή Ανακύκλωσης στο Γυμνάσιο Καμίνιων

Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί,


Κυρίες και κύριοι,



Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη γιορτή Ανακύκλωσης, παρά το ότι αυτή η δράση μας που είναι για το καλό των πολλών πολιτών, για το καλό της πόλης και του περιβάλλοντος , ενόχλησε πάλι τους γνωστούς-αγνώστους που δεν θέλουν να γίνεται τίποτε καλό.



Ενόχλησε αυτούς που έχουν μάθει στη ζωή τους να καταστρέφουν αντί να δημιουργούν. Ενόχλησε αυτούς που έχουν μάθει να καίνε, να πετούν ογκώδη αντικείμενα σε ρομποτικούς κάδους για να τους καταστρέψουν, εμπόδισε αυτούς τους λίγους που θέλουν να κρατήσουν τον Πειραιά στο χθες.








Χαίρομαι γιατί με την παρουσία μας σήμερα εδώ διαψεύδουμε αυτούς που σχεδίαζαν να εμποδίσουν αυτή τη γιορτή καίγοντας το σταθμευμένο κινητό Κέντρο Ανταποδοτικής. Ματαιώσαμε τα σχέδιά των τραμπούκων αυτών και είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες και γιορτάζουμε ενώ αυτοί παραμένουν στο περιθώριο της κοινωνίας.



Όπως στο περιθώριο παραμένουν οι μηδενιστές, οι καταστροφολόγοι, οι μόνιμα απόντες από κάθε τι καλό γι΄ αυτήν την πόλη.



Σε αντίθεση με αυτούς εμείς είμαστε παρόντες εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας βελτιώνουμε παρά τις όποιες τρικλοποδιές μας βάζουν την ζωή των πολιτών.



Φίλες και Φίλοι,





Η ανακύκλωση δεν είναι απλώς ένας τρόπος μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, αλλά μια πραγματικά σύγχρονη αναγκαιότητα, ένας σύγχρονος τρόπος ζωής.





Η ανακύκλωση για μας αποτελεί στρατηγική επιλογή αποτελεί μονόδρομο.

Μονόδρομο για την ποιότητα της ζωής μας, και για την επιβίωση του πλανήτη μας.

Μονόδρομο για την ίδια τη ζωή μας. Γι΄ αυτό και με συνέπεια ως Δήμος Πειραιά εφαρμόζουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που ευαισθητοποιούν από τη μια τους πολίτες και από την άλλη τους δίνουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν χαράσσοντας στην πράξη μια περιβαλλοντικά ορθή συμπεριφορά και αγωγή.







Είναι καθήκον κάθε ώριμου πολίτη και πρέπει να γίνει κομμάτι της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Πρέπει να γίνει ο τρόπος μέσα από τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και διεκπεραιώνουμε τις καθημερινές μας ασχολίες.



Πρέπει να γίνει εργαλείο και γνώμονας για τις καθημερινές μας συνήθειες και δραστηριότητες και αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού μας προγράμματος. Γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές φυσικό και αστικό περιβάλλον.



Αυτή τη στιγμή στον Πειραιά, για πρώτη φορά έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών, κώδωνες για τη συλλογή χαρτιού και χαρτονιού, ενώ έχουμε εγκαταστήσει, επίσης, σε κεντρικά σημεία της πόλης συστήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που, μπορούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής παιδείας των πολιτών,





Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ο στόχος μας είναι να ανακυκλώνεται ένα κιλό απορριμμάτων την εβδομάδα ανά κάτοικο, αλλά και να πυκνώσουμε ακόμα περισσότερο το δίκτυο των κάδων έτσι ώστε κάθε δημότης του Πειραιά να έχει πρόσβαση σε κάδο ανακύκλωσης.



Κυρίες και κύριοι,



Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ουδείς μπορεί να θριαμβολογεί, καθώς έχουμε μείνει αρκετά πίσω και σε θέματα υποδομών, και σε θέματα παιδείας, συμπεριφοράς και αντίληψης σχετικά με την ανακύκλωση.





Ευθύνες έχουν και η πολιτεία και οι πολίτες. Η πολιτεία οφείλει να επιταχύνει τους ρυθμούς της και τις υποδομές της για την ανακύκλωση και οι πολίτες χρειάζεται να κινηθούν με ωριμότητα και ευθύνη, απαιτώντας αλλά και συμμετέχοντας. Στρατηγικές και οδηγίες για τη συστηματοποίηση της ανακύκλωσης ασφαλώς και υπάρχουν.



Το ζητούμενο ωστόσο, παραμένει η υλοποίηση τους η οποία δεν αφορά μόνο στην πολιτική βούληση της εφαρμογής της αλλά και στη συμμετοχή όλων μας.

Αν σκεφτούμε ότι η ανακύκλωση δεν γίνεται από μόνη της. Tότε θα αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι και συμμέτοχοι.



Και εδώ να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα όσα συμβαίνουν στην πόλη μας τον τελευταίο καιρό που δείχνει ότι μία συνδικαλιστική μειοψηφία, κόντρα στην κοινωνική συμμαχία που θέλουμε επιχειρεί με κάθε τρόπο να συνεχίσει να δυσφημεί την πόλη, συνεχίζει να επιλέγει χωρίς κανένα λογικό, συνδικαλιστικό, κοινωνικό, οικονομικό αίτημα να ταλαιπωρεί τους πολίτες να αφήνει τον Πειραιά στο έλεος των σκουπιδιών.



Οι ισχυρισμοί της μειοψηφίας αυτής είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Οι μάσκες έπεσαν.

Οι καταγγελίες για δήθεν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων είναι τουλάχιστον αστείες. Τα απορριμματοφόρα είναι περιουσία του Δήμου.

Η υπηρεσία έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να ξέρει που βρίσκονται και αν δουλεύουν.



Δεν υφίσταται εργασιακό αίτημα που να δικαιολογεί κινητοποιήσεις και λευκές απεργίες.

Αυτό έκρινε η δικαιοσύνη τα Χριστούγεννα που κήρυξε παράνομη την απεργία τους. Αυτό έκρινε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που διέταξε έρευνα πρόσφατα για την κατάληψη του ΧΥΤΑ Φυλής.





Αυτό αποφάνθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Δαφέρμος, για την περίπτωση των GPS. Αυτό εφαρμόζεται σε πολλούς Δήμους της χώρας μας.



Ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας καθαριότητας με χρήση και της τηλεματικής, που είναι απόλυτα σύμφωνη με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, επιτρέπει τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας και οδηγεί σε έναν καθαρό Πειραιά.



Με παγωμένα τα δημοτικά τέλη για τέσσερα χρόνια, τοποθετήσαμε ρομποτικούς κάδους, press containers χαρτιού και μπλε κάδους ανακύκλωσης.



Εκσυγχρονίσαμε το στόλο μας με απορριμματοφόρα φυσικού αερίου. Εκσυγχρονίσαμε το οργανόγραμμα και δημιουργούμε νέα Διεύθυνση Οδοσάρωσης. Υλοποιούμε όχι ένα όχι δυο αλλά οκτώ προγράμματα ανακύκλωσης.



Παράλληλα προωθούμε το πρόγραμμα τριών τρακτόρων μεταφόρτωσης με μικρά δορυφορικά οχήματα κατάλληλα για τους στενούς δρόμους των συνοικιών. Χωροθετούμε τρεις σταθμούς μεταφόρτωσης.

Διεκδικούμε 24ωρη λειτουργία του ΣΜΑ Σχιστού. Τοποθετούμε υπογειοποιημένους κάδους στη διαδρομή του ΤΡΑΜ.



Υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το πρόγραμμά μας. Καθαρίζουμε τον Πειραιά από τα σκουπίδια και υλοποιούμαι όλες εκείνες τις απαραίτητες στρατηγικές ανακύκλωσης.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να δυναμώσουμε την κοινωνική συμμαχία των πολιτών και να βάλουμε όλοι μαζί στο περιθώριο τους εκφραστές της συντήρησης, της παραπληροφόρησης , της καταστροφολογίας και του μηδενισμού
 
http://www.piraeusnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου