Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΠΝΟ : Εξώδικα και απειλή απεργίας για την αύξηση της φορολόγησης των ναυτικών







Η  σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολόγησης των ναυτικών, οδήγησε στην αποστολή εξώδικων και στην απειλή απεργίας σε 8 μέρες, σύμφωνα με τον νόμο, από την ΠΝΟ. Αν η ΠΝΟ εμμείνει στην άρνησή της να συζητήσει οποιαδήποτε αύξηση της φορολόγησης, τότε πρακτικά απ’ την Μ. Τετάρτη, θα βρισκόμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση,  με ορατό το ενδεχόμενο να «δέσουν» τα πλοία κατά την έξοδο του Πάσχα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση,  η φορολόγηση από το 1% θα πάει στο 3% και για τους αξιωματικούς απ’ το 3% θα ανέβει στο 6%.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας με απερίφραστο τρόπο εκφράζει την ριζική της αντίθεση και απορρίπτει τις προτάσεις για αύξηση της φορολογίας Αξιωματικών και Κατωτέρων πληρωμάτων οι οποίες αν υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν, εκτός των άλλων και ένα πρόσθετο σοβαρότατο αντικίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή νέων στο επάγγελμα. Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ υπογραμμίζει πως οι αλλαγές αυτές στην φορολόγηση των ναυτικών «θα επιφέρουν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στο ήδη σκληρά δοκιμαζόμενο εισόδημα των Ελλήνων ναυτικών το οποίο ήδη έχει υποστεί σοβαρότατες μειώσεις – όπως εξάλλου και οι αποδοχές του συνόλου των εργαζομένων της χώρας – λόγω του γνωστού προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην ισοπεδωτική κατεδάφιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων αλλά και των μέτρων που εξήγγειλε ήδη η Κυβέρνηση και τα οποία έχουν την ίδια στόχευση».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ απεφάσισε την άμεση αποστολή εξώδικης δήλωσης προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις Εφοπλιστικές Ενώσεις επισημαίνοντας και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μεταβολή προς το δυσμενέστερο του ειδικού τρόπου φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών ο οποίος, ως γνωστόν, θεσπίστηκε πριν από 55 χρόνια και διατηρείται μέχρι σήμερα προκειμένου να αναγνωριστεί έτσι με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο η προσφορά των Ελλήνων ναυτεργατών στην Εθνική οικονομία αλλά και οι επαγγελματικοί κίνδυνοι, ιδιομορφίες, και πολυποίκιλες δυσκολίες του επαγγέλματος μας.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΝΟ υπογραμμίζεται :
«Υπενθυμίζουμε ότι και πάλι στο παρελθόν επιχειρήθηκε να καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης όμως οι σχετικές απόπειρες απέτυχαν παταγωδώς λόγω της σθεναρής αντίδρασης της ΠΝΟ και των ναυτεργατών. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.



Η ΠΝΟ μένει σταθερή στην θέση της να ισχύσει για τους ναυτικούς το καθεστώς φορολογίας που προέβλεπαν οι διατάξεις του ΝΔ 3223/55 όπως αυτός ίσχυε πριν καταργηθεί. Το ίδιο φορολογικό καθεστώς των εν ενεργεία να ισχύσει και για τους συνταξιούχους συναδέλφους.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα αντιδράσουμε σύμφωνα και με την απόφαση της Διοίκησης ΠΝΟ, στην περίπτωση που θιγούν και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα μας κοινωνικοασφαλιστικά, εργασιακά κλπ».
portnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου