Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ο Πολυχώρος «Απόλλων» υποδέχεται τον μεγάλο εικαστικό Χρήστο Σαρακατσιάνο

8
24_5_2010_Ο φυσικός χώρος της Τέχνης, ο Πολυχώρος Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά, ανοίγει την πολιτισμική του θύρα για να υποδεχθεί ένα ακόμα μεγάλο εικαστικό γεγονός.
Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς που έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη Ελλάδα, ενός  δημιουργού με
παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση, του Έλληνα Καλλιτέχνη Χρήστου Σαρακατσιάνου.

 Η έκθεση που έχει τίτλο «Σαρακατσιάνος – Ζωγραφική»  περιλαμβάνει  47 περίπου αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά έργα της  πλούσιας και παραγωγικής διαδρομής του καλλιτέχνη, από το 1973 έως σήμερα, προσφέροντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να έρθει σε επαφή και στενότερη γνωριμία με το εικαστικό  κόσμο του Χρήστου Σαρακατσιάνου. Ένα κόσμο πρωτοποριακό, απαράμιλλα παιγνιώδη, που διαπερνά τη λογική του ρεαλισμού και  ακολουθεί  τις προσταγές της ψυχής και της έμπνευσης του δημιουργού.


25_5_2010_b_smΤα εγκαίνια της έκθεσης του Χρήστου Σαρακατσιάνου, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., από τον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, παρουσία του ίδιου του δημιουργού, ενώ τα έργα του καλλιτέχνη θα παραμείνουν στον Πολυχώρο Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά μέχρι το Σάββατο 12 Ιουνίου.





25_5_2010_e_smΣε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Ο Χρήστος Σαρακατσιάνος δεν χρειάζεται συστάσεις.  Το πολύπλευρο έργο του είναι ευρέως γνωστό, παγκόσμια αναγνωρισμένο και αναμφίβολα  η εικαστική του παρουσία στον Πολυχώρο Απόλλων, συνιστά μια πολύ μεγάλη  στιγμή για τη Νομαρχία Πειραιά.  Ως Νομάρχης, μα περισσότερο ως φίλος  και ως άνθρωπος που υπηρετεί με αγάπη τη ζωγραφική τέχνη, θέλω να του απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την απόφασή του να κατέλθει με τα έργα του στο πολιτιστικό μας σπίτι και να μας κάνει εν δυνάμει κοινωνούς των οραμάτων του, της έμπνευσης και της χαράς του παιχνιδιού του με την ύπαρξη και τη ζωή.  Είναι βαθιά η συγκίνηση αλλά και βαριά η ευθύνη που τον έχουμε κοντά μας».Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10-13.30 & 17.30-20.30 καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, με είσοδο ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: Πολυχώρος «ΑΠΟΛΛΩΝ» Νομαρχίας Πειραιά, Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια, τηλ: 210 4539395 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nomarhiapeiraia.gr λόγια για τον δημιουργό.


Λίγα λόγια για τον δημιουργό
25_5_2010_f_smΓεννημένος στη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων, ο Χρήστος Σαρακατσιάνος μαθήτευσε αρχικά κοντά στους Γεώργιο Καζάκο και Πάνο Σαραφιανό.  Στη συνέχεια σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. γλυπτική με το Θανάση Απάρτη και ζωγραφική με το Γιάννη Μόραλη.  Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σπούδασε επίσης σκηνογραφία και διακοσμητική. 





25_5_2010_c_smΤο 1968, κυνηγημένος από τη χούντα των συνταγματαρχών,  φεύγει για την Ευρώπη, όπου ζει και εργάζεται για πολλά χρόνια (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία), ενώ από 1986 και για πάνω από μια δεκαπενταετία, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα το 1982.  Από το 1967, όμως, έχει μετάσχει σε σειρά ομαδικών εκθέσεων, τις οποίες θα ακολουθήσουν πληθώρα ατομικών και ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τεράστια επιτυχία. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Μουσείο Βορρέ, Παιανία, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Δήμος lωαννίνων, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη Σύρου, Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Κρήτης Πινακοθήκη Κτιστάδων, Άρτα, Υπουργείο Πολιτισμού, Αθήνα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Εργασίας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.

25_5_2010_d_smΟ Χρήστος Σαρακατσιάνος, ο οποίος από το 2001 ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, είναι ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων καθώς και των  N.S.S., National Sculpture Society (Εθνικός Οργανισμός Γλυπτικής), Νέα Υόρκη, I.S.C. International Sculpture Center (Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής), Washington, DC, New York Artists Equity Association Inc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου