Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Διαμαρτυρία των Σωματείων Μετάλλου Ελευσίνας και Πειραιά

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί, τους εργαζόμενους, τους νέους και όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 26 Μαΐου στις 18:30 στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας που διοργανώνουν τα Σωματεία Μετάλλου Ελευσίνας και Πειραιά.


Διεκδικούν, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους «Να μην εφαρμοστεί η Συνθήκη Μπολκεστάιν, που επιτρέπει την απασχόληση κακοπληρωμένων και ανασφάλιστων εργαζόμενων στη χώρα μας, μέσω δουλεμπορικών γραφείων. Στα έργα επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛ.ΠΕ.)να προσληφθούν άνεργοι εργατοτεχνίτες από το Θριάσιο και την ευρύτερη περιοχή, με βάση τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εδώ και 4 μήνες, το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «Η Μασίνα» και τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δίνουν έναν αγώνα να μην εφαρμοστεί η συνθήκη Μπολκεστάιν, που αποτελεί ήδη Νόμο τους Κράτους (με την ψήφο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ), στα έργα επέκτασης των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα και που επιτρέπει το «σκλαβοπάζαρο» χαμηλόμισθων και ανασφάλιστων εργατών, από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Αν εφαρμοστεί η συνθήκη Μπολκεστάιν στην πράξη και επιτραπεί στα ΕΛ.ΠΕ. να υλοποιήσουν τις συμφωνίες τους με ιταλικά δουλεμπορικά γραφεία, για μεταφορά εκατοντάδων ανασφάλιστων και κακοπληρωμένων εργατών, θα ανοίξει ο δρόμος και για το δικό μας «σκλαβοπάζαρο». Θα εκβιαστούμε και εμείς σαν εργαζόμενοι: ή να αποδεχτούμε να εργαζόμαστε χωρίς τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις (Σ.Σ.Ε.) και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, ή να γίνουμε θύματα δουλεμπορικών γραφείων (αναζητώντας την τύχη μας στο εξωτερικό), ή να σαπίσουμε στην ανεργία.

Με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις τους, τα ταξικά συνδικάτα πέτυχαν να αποσπάσουν, πριν λίγο καιρό, τη δέσμευση των ΕΛ.ΠΕ., να ισχύσει το αίτημά τους, να προσληφθούν δηλαδή στο έργο άνεργοι εργατοτεχνίτες, που ζουν στη χώρα μας (ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή), με τις ισχύουσες Σ.Σ.Ε. και όχι από τα δουλεμπορικά γραφεία.

Τα ΕΛ.ΠΕ. άλλαξαν στάση όταν οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) σε Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή έκαναν παρέμβαση, μπλοκάροντας τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί (εργολάβοι μετέφεραν ότι αποδέχτηκαν τα δουλεμπορικά κατά 60% και εγγυήθηκαν το υπόλοιπο 40% να είναι με χαμηλό μεροκάματο!).

Εργοδοσία και «πρασινογάλαζοι» συνδικαλιστές θέλουν να βάλουν φραγμό στην επιτυχημένη δράση των ταξικών συνδικάτων, που με τη σκληρή μάχη τους ξεμπροστιάζουν το «σκλαβοπάζαρο», με ξένους φτηνούς εργάτες που είχε ξεκινήσει στο εργοτάξιο.
Γιατί:
-Το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας και τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από την πύλη του εργοταξίου και να δίνουν τον αγώνα για εφαρμογή των Σ.Σ.Ε. και για να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα τους.
-Γιατί τα ταξικά συνδικάτα πέτυχαν, πριν λίγο καιρό, να πάρουν αύξηση 18% στο μεροκάματο οι ενοικιαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία.
Πιο πολύ όμως τους ενοχλεί γιατί οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ποιοι παλεύουν στο πλευρό τους, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, και ποιοι τους ξεπουλούν καθημερινά. Σας καλούμε να παλέψουμε, μαζί με τους συναδέλφους στο Μέταλλο, για να μην ανοίξει «η κερκόπορτα που θα επιτρέψει να εισβάλει το σκλαβοπάζαρο» στη χώρα μας, για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, έλληνες και μετανάστες».

http://www.piraeuspress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου