Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


...του Κώστα Κατσαφάδου

Ο Καλλικράτης  καταρτίστηκε, ψηφίζεται και τίθεται  σε εφαρμογή με συνοπτικές διαδικασίες.
Από τη στιγμή που το σχέδιο «Καλλικράτης» εντάχθηκε στο πρόγραμμα σταθερότητας, που κατέθεσε η χώρα στην Ε. Ένωση και στο ΔΝΤ, έπαψε να αποτελεί μεταρρύθμιση.


Έγινε λογιστική  τακτοποίηση.

Σε θεσμικό  επίπεδο, γίνεται μία ανακατανομή  αρμοδιοτήτων των νομαρχιών στους δήμους και στις περιφέρειες. Περιστέλλονται οι δαπάνες, κίνηση θετική, αλλά δεν διασφαλίζεται η οικονομική αυτοδυναμία των νέων δήμων.

Παραχωρούνται νέες αρμοδιότητες στους δήμους που  αφορούν την πολεοδομία, την παιδεία, με την υποστήριξη σχολικών μονάδων, τις αδειοδοτήσεις, την πρωτοβάθμια υγεία. Οι νησιωτικοί δήμοι θεωρητικά θα έχουν μία σειρά νέων αρμοδιοτήτων με αντικείμενο την ανάπτυξη, τις μεταφορές, τα δημόσια έργα, την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Πίσω όμως από  όλα αυτά κρύβεται μία δυσάρεστη  πραγματικότητα αφού στο νομοσχέδιο αλλά και σε κανένα κείμενο εργασίας δεν υπάρχει κοστολόγηση αυτών των αρμοδιοτήτων.

Για να μπορέσουν  όμως να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες χρειάζεται η κατάρτιση και έγκριση 26 Προεδρικών Διαταγμάτων.

Με τους πιο  αισιόδοξους υπολογισμούς θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για κάτι τέτοιο. Άρα, πως θα λειτουργήσου οι δήμοι;

Στο ζήτημα των  πόρων, προβλέπεται ότι οι νέοι δήμοι  θα χρηματοδοτηθούν με 20% από το φόρο εισοδήματος, το 12% από το Φ.Π.Α. και  το 50% από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Στην πραγματικότητα αυτοί οι πόροι καλύπτουν το αντίστοιχο ποσό των ΚΑΠ που δικαιούνται  οι δήμοι και δεν έχουν αποδοθεί ακόμα με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν καλύπτουν όμως το κόστος λειτουργίας και άσκησης αρμοδιοτήτων των νέων δήμων.

Στην κρυφή ατζέντα του «Καλλικράτη» εντάσσεται η απόλυση 40.000 εργαζομένων με συμβάσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς των δήμων που καταργούνται.

Κλείνω με μία  αναφορά στην υποτιθέμενη «Δημόσια Διαβούλευση».

Γιατί δημόσια  διαβούλευση δεν υπήρξε, ιδιαίτερα στο χωροταξικό σχεδιασμό.

Υπήρξαν ειλημμένες αποφάσεις με κομματικά κριτήρια αφού ο Υπουργός Εσωτερικών απέφυγε  το διάλογο με τους ανθρώπους της  αυτοδιοίκησης και τις τοπικές  κοινωνίες. Επέλεξε, ως συνομιλητές  και συνδιαμορφωτές του νέου χάρτη  της αυτοδιοίκησης, τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εξωθεσμικούς παράγοντες.

Το πιο σημαντικό. Ο Καλλικράτης δείχνει να αναιρεί  τον πυρήνα και την ουσία του  θεσμού της αυτοδιοίκησης που  αποτελεί για τον πολίτη τον πιο  κοντινό και άμεσο θεσμό εξουσίας
http://www.piraeuspress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου