Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πρόστιμα ύψους 77.800 € για παραβάσεις αγορανομικού χαρακτήρα από τη Νομαρχία Πειραιά το Α’ τρίμηνο του 2010

Πρόστιμα συνολικού ύψους 77.800 € επέβαλε το πρώτο τρίμηνο του 2010 η Νομαρχία Πειραιά σε διάφορες επιχειρήσεις για παραβάσεις αγορανομικού χαρακτήρα μετά από ελέγχους που διενήργησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.



Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε συσκευαστήρια, βιοτεχνίες, σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα μαζικής εστίασης κ.ά για διάφορες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, όπως διάθεση ληγμένων τροφίμων, είσπραξη υπερτιμήματος, διάθεση μη κανονικών τροφίμων, παράβαση του νόμου περί προσφορών, ελλιπείς σημάνσεις κ.ά.

Τα υψηλότερα αθροιστικά πρόστιμα, ύψους 30.000 €, επιβλήθηκαν σε συσκευαστήρια τροφίμων για διάθεση μη κανονικών – νοθευμένων σπορελαίων και ηλιελαίων και ακολούθησαν πρόστιμα ύψους 17.500 € σε σούπερ μάρκετ για διάθεση ληγμένων, χωρίς τις προβλεπόμενες ενδείξεις τροφίμων ή για είσπραξη υπερτιμήματος.

Για όσες περιπτώσεις από τη νομοθεσία προβλέπεται, ακολουθήθηκε διαδικασία υποβολής μήνυσης στον αρμόδιο εισαγγελέα Πειραιά.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες καταναλωτές που διαπιστώνουν να παραβιάζονται τα δικαιώματά τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά μπορούν να απευθύνονται στις γραμμές Επικοινωνίας με τον Πολίτη της Νομαρχίας και συγκεκριμένα στα τηλέφωνα 1570 και 800 11 40 50 60.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Στη Νομαρχία Πειραιά συνεχίζουμε τους ελέγχους μας σε κάθε σημείο και σε κάθε επίπεδο της αγοράς για να καταπολεμήσουμε τις στρεβλώσεις, να αναδείξουμε τα κακώς κείμενα, να απομονώσουμε και να περιθωριοποιήσουμε πρακτικές που όχι μόνο βλάπτουν το υγιές εμπόριο, αλλά κυρίως πλήττουν τον συμπολίτη μας καταναλωτή και το εισόδημά του. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ειδικά σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες, είναι ότι πρακτικές αισχροκέρδειας δεν πρόκειται να γίνονται ανεκτές και θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου με ιδιαίτερη αυστηρότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου