Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Προτεραιότητα η Ναυτική Εκπαίδευση

Την δέσμευση ότι μέσα σε ενάμισι με δύο μήνες θα εισηγηθεί προς το υπουργικό συμβούλιο προτάσεις για την συγκρότηση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα θέτει σε νέες βάσεις το κρίσιμο ζήτημα της
ναυτικής εκπαίδευσης, ανέλαβε απαντώντας σε ερώτηση του Portnet.gr, η κα. Λούκα Κατσέλη. Συγκεκριμένα η ΥΠΟΙΑΝ υπογράμμισε ότι σήμερα στον κρίσιμο αυτό τομέα έχουμε να κάνουμε με έναν «απαρχαιωμένο σύστημα, κακής ποιότητας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται για την ναυτική εκπαίδευση και την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα το ΥΠΟΙΑΝ, ξεχωριστή θέση θα κατέχουν καινοτόμες μέθοδοι, όπως είναι η τηλεεκπαίδευση, η δια βίου κατάρτιση και επανακατάρτιση κ.α.. «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε τομές που θα αναβαθμίσουν την ναυτική εκπαίδευση και θα διευκολύνουν την προσέγγιση των νέων στο επάγγελμα» είπε χαρακτηριστικά η κα. Λούκα Κατσέλη, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το πνεύμα της ερώτησης του Portnet.gr, που χαρακτήριζε, εκτός των άλλων, την προσέλκυση νέων στην θάλασσα ως «αμορτισέρ» ειδικά στις συνθήκες εντυπωσιακά διογκούμενης ανεργίας που ήδη παρατηρούνται.




Η κα. Κατσέλη παραδέχτηκε ακόμη πως πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως το παρωχημένο, όπως το χαρακτήρισε, σημερινό εκπαιδευτικό υλικό, ώστε να μπορεί να παράγεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους νέους που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των νέων πλοίων. Η ΥΠΟΙΑΝ έθεσε ακόμη το ζήτημα των καθηγητών στις Ακαδημίες του Ναυτικού, που σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι ωρομίσθιοι, με αποτέλεσμα να παρέχουν εκπαίδευση υψηλού κόστους και χαμηλής ποιότητας, το θέμα της αναβάθμισης των πτυχίων, αλλά και του ανοίγματος μέσω ανταλλαγών και άλλων προγραμμάτων με άλλες Ακαδημίες Ναυτικού του εξωτερικού. Και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της παροχής εκπαίδευσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων απαραίτητων, όχι μόνο για τα σύγχρονα πλοία, αλλά και για υπηρεσίες στην ξηρά, που απαιτούν οργανωτικές και υψηλού επιπέδου διαχειριστικές ικανότητες. Τέλος, αν και η ΥΠΟΙΑΝ σημείωσε πως είναι άλλο πράγμα η εκπαίδευση των ναυτικών και άλλο των λιμενικών, υπογράμμισε πως το υπουργείο της, μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το υπουργείο Παιδείας, βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο συνεργασίας, για την από κοινού κατάρτιση ενός σύγχρονου πλαισίου ναυτικής εκπαίδευσης.


http://www.portnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου