Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Κάτω στον Πειραιά

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται όσοι δήμοι έχουν χρέη προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού η κυβέρνηση άρχισε να παρακρατά τις δόσεις όλου του χρόνου προκαταβολικά από τους ΚΑΠ. Δεν φτάνει δηλαδή που έχει μειώσει κατά 30% τα ποσά που αποδίδονται στους δήμους, τώρα τα καταργεί εντελώς με το πρόσχημα των χρεών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον Δήμο Πειραιά κανονικά πρέπει να αποδίδονται περίπου 3 εκατ. τον μήνα μέσω των ΚΑΠ.



Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Απριλίου έπρεπε να έχουν δοθεί 12 εκατ. ευρώ. Από αυτά δεν δόθηκαν ούτε τα μισά, γιατί παρακρατήθηκαν 6 εκατ. για τους τόκους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επειδή όμως λείπουν άλλα 8 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν τόκοι του 2010 (συνολικά είναι 14 εκατ. ευρώ), το υπουργείο Εσωτερικών ειδοποίησε ότι τον Απρίλιο δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα στον δήμο μέσω των ΚΑΠ, και μάλλον το ίδιο θα γίνει και τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι να συμπληρωθούν τα 14 εκατ. ευρώ! Όλους αυτούς τους μήνες όμως ο δήμος πώς θα πληρώσει τους εργαζομένους και τους προμηθευτές και πώς θα κάνει στοιχειώδη έργα;



Αυτοδιοικητικοί παράγοντες τόνιζαν πως η κυβέρνηση βρήκε την πρόφαση αυτή, γιατί δεν έχει. Άλλοι πάλι παράγοντες τόνιζαν ότι ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να… μαζέψει τα χρεωστούμενα, δεν δείχνει την ίδια ζέση για να τακτοποιήσει τις δικές της οφειλές προς τους δήμους. Ενδεικτικά έλεγαν πως το υπουργείο Πολιτισμού χρωστάει στη ΔΕΠΑΠ 1,3 εκατ. ευρώ εδώ και δυόμισι χρόνια και κάνει το κορόιδο! Αφού λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να τακτοποιήσουν οι άλλοι τις οφειλές τους προς το κράτος, ας φροντίσει να τακτοποιήσει και η ίδια τις δικές της. Γιατί, έτσι όπως ενεργεί, θα γεμίσει με νέα προβλήματα τους δήμους. Μόνο στον Πειραιά 3.000 οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους, φανταστείτε τι θα συμβεί στην τοπική αγορά και σε τι μιζέρια θα καταδικαστεί η τοπική κοινωνία.



// Ακόμα δεν έχουν… συνέλθει στο ΠΑΣΟΚ του Πειραιά από τον «τορπιλισμό» της προσπάθειας για συναίνεση που έκανε ο Φασούλας προς όλες τις παρατάξεις, από τα ίδια τα στελέχη του. Γιατί το θέμα πήρε διαστάσεις και ενώ ο κόσμος κατάλαβε πως μόνο η συναίνεση και η συνεργασία μπορεί να σώσουν την πόλη, κάποιοι μικρόνοες πήγαν να το σαμποτάρουν για προσωπικούς τους λόγους.



Εκεί είναι η ζημιά για το ΠΑΣΟΚ. Το ότι δηλαδή ο κόσμος κατάλαβε πως τα τοπικά στελέχη νοιάζονται μόνο για τον… εαυτούλη τους και την έχουν… γραμμένη την πόλη. Τα ίδια βέβαια λέει ο κόσμος και για εκείνους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έφυγαν βρίζοντας από την αίθουσα, γιατί προτάθηκε άλλος αντί γι’ αυτούς!



Γιατί η κάθε πολιτική πράξη, ακόμα και η



αποχώρηση, πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Διαφορετικά θεωρείται φυγομαχία…



Γι’ αυτό ο Πειραιάς δεν μπορεί να δει… άσπρη μέρα όλα αυτά τα χρόνια. Ευτυχώς όμως η μιζέρια και η μικροπολιτική λογική στην πόλη μας έχουν ονοματεπώνυμο. Οπότε στο χέρι του κόσμου είναι να αλλάξει σελίδα…



// Πρότυπο οργάνωσης, λειτουργίας και υποδομών είναι το ΕΠΑΛ Κορυδαλλού. Απόδειξη του πόσο έχει περάσει στον κόσμο η δουλειά που γίνεται εκεί, είναι το γεγονός ότι ενώ η τεχνική εκπαίδευση παρουσιάζει πτώση κατά 30% στις προτιμήσεις των μαθητών. Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο οι 600 θέσεις που διαθέτει καλύπτονται από τον… Ιούνιο, ενώ πέρυσι έγινε κλήρωση μεταξύ 100 υπεράριθμων μαθητών που ήθελαν να φοιτήσουν σ’ αυτό για την κάλυψη πέντε κενών θέσεων που υπήρχαν!



Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται τίποτε άλλο για να καταλάβει κανείς για τι σχολείο μιλάμε. Πέραν αυτού όμως, το επέλεξε και για εξεταστικό της κέντρο το προπερασμένο Σαββατοκύριακο η Εθνική Τράπεζα, για τον γραπτό διαγωνισμό που διενήργησε για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων!



Κάτι σημαίνει κι αυτό. Έτσι δεν είναι; Επειδή όμως τίποτε δεν γίνεται τυχαία, πρέπει να πούμε ότι όλα οφείλονται στη μεθοδική, επιστημονική και επιμελημένη δουλειά του διευθυντή Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, των δύο υποδιευθυντών και των ογδόντα καθηγητών του σχολείου, που δείχνουν πως όταν υπάρχει σωστή διοίκηση και οργάνωση όλοι μπορούν να δώσουν το περισσότερο που μπορούν και να κάνουν… θαύματα!



// Ύστερα από 24 χρόνια που σημαδεύτηκαν με θριάμβους αλλά και αποτυχίες, με χειροκροτήματα αλλά και… μουρμούρες, σημαντική και δημιουργική δραστηριότητα που άφησε εποχή στον Κορυδαλλό, ο τέως δήμαρχος της πόλης Στέφανος Χρήστου σκοπεύει να αποχωρήσει από την ηγεσία του συνδυασμού Σύγχρονος – Ανθρώπινος Κορυδαλλός, τον οποίο ίδρυσε και του οποίου ηγείται μέχρι σήμερα. Είναι αλήθεια ότι μετά τις τελευταίες εκλογές, κατά τις οποίες ο συνδυασμός ηττήθηκε από τον ομογάλακτό του συνδυασμό του νυν δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη, υπήρξαν πολλά παρατράγουδα, ενώ τρεις σύμβουλοί του (Δημόπουλος, Καστάνης και Ματαράγκας) αποχώρησαν από αυτόν. Οι εναπομείναντες σύμβουλοι (Γουρδομιχάλης, Γαλανοπούλου, Κρούπη, Γεωργά) θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να εκλέξουν τον νέο επικεφαλής του συνδυασμού.



// Στην τακτική μας αναγνώστρια Ζωή, σχετικά με το ερώτημα που μας υπέβαλε, έχουμε να πούμε πως εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε ακούσει ή διαπιστώσει κάτι για το επεισόδιο που αναφέρει.



// Την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, περπάτησε σε κεντρικά σημεία της πόλης του Πειραιά, κάνοντας ενδεικτικά καταγραφή των προβλημάτων προσβασιμότητας που καθημερινά ταλανίζουν τα άτομα με αναπηρία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνόδευε τον Βαγγέλη Αυγουλά, τακτικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα της διεθνούς οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης και μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.









«Το πρόβλημα της δύσκολης μετακίνησης δεν αφορά μόνο τις μητέρες με τα παιδιά στα καροτσάκια ή τους πεζούς με αναπηρία, μας αφορά όλους. Είναι άμεση ανάγκη να δώσουμε λύση σε ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας», δήλωσε ο βουλευτής Δ. Καρύδης, που ανοίγει διάλογο με τους πολίτες του Πειραιά και τους αρμόδιους φορείς μέσα από το προσωπικό του μπλογκ (www.karidisblogs.gr) για το δικαίωμα των ΑμεΑ στην προσβασιμότητα και την ελεύθερη μετακίνηση!



// Απόλυτα σύμφωνος με την προοπτική συνένωσης της Νίκαιας με τον Ρέντη είναι ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης, ο οποίος τονίζει: «Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης φέρνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για θετικές για τη χώρα και τους πολίτες της εξελίξεις και ιδιαίτερα για τη Νίκαια – Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Ο ”Καλλικράτης”, με τη νέα γεωγραφική ενότητα που δημιουργείται στην περιοχή Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες ίσες υπηρεσίες, που ικανοποιούν κοινά ποιοτικά κριτήρια, κοινά λειτουργικά χαρακτηριστικά, αίρει τις ανισότητες και τέλος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη».

http://trelopeiraiotes.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου