Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εξαιρετικά επικινδυνο ειδος ψαριού αλιεύτηκε στον Αργοσαρωνικό


Την ψαριά του εξαιρετικά επικίνδυνου είδους Lagocephalus Sceleratus ή πιο γνωστό με την κοινή ονομασία Λαγοκέφαλος, κατέγραψε η κάμερα του Aegina Portal. Το ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται για μεγάλο άτομο του είδους, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνά τα πενήντα εκατοστά. Το θετικό είναι ότι ο επαγγελματίας ψαράς το διαχώρισε αμέσως από την ψαριά του, δείγμα ότι η εκστρατεία ενημέρωσης, που ξεκίνησε μήνες πριν από το Λιμεναρχείο Αίγινας και τη Νομαρχία Πειραιά έχει φέρει αποτελέσματα.
Ο λόγος για τον οποίο ο Λαγοκέφαλος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ψάρι για την ανθρώπινη υγεία είναι η Τετραδοτοξίνη, πρόκειται για Νευροτοξίνη η οποία είναι 1250 φορές πιο ισχυρή από
το κυάνιο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η οποιαδήποτε θεραπεία σε άτομο που έχει καταναλώσει Λαγοκέφαλο είναι μόνο συμπτωματική, καθώς δεν υπάρχει αντίδοτο. Υπάρχει μια ακολουθία συμπτωμάτων, καθώς μετά από 30 λεπτά από την κατανάλωσή του μουδιάζει η γλώσσα και τα χείλη, δημιουργείται αίσθηση ελαφρότητας, σαν να αιωρείται ή σαν να επιπλέει αυτός που το κατανάλωσε, αργότερα υπάρχουν συμπτώματα πονοκεφάλου, έντονος πόνος στο στομάχι, σταδιακή παραλυσία και ακινησία. Κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία.



Παρουσιάσαμε τη φωτογραφία στο Λιμεναρχείο Αίγινας, από όπου αφενός επιβεβαίωσαν το είδος και αφετέρου μας έκαναν γνωστό ότι τον τελευταίο μήνα έχει ξεκινήσει και πάλι η προσπάθεια ενημέρωσης προς τους αλιείς και την ιχθυαγορά του νησιού και τους ερασιτέχνες αλιείς. Παραθέτουμε τη φωτογραφία καθώς τα τοξικά ψάρια που έχουν αλιευθεί και φωτογραφηθεί στην περιοχή του Αργοσαρωνικού είναι σαφώς μικρότερου μεγέθους και ειδικά για έναν ερασιτέχνη ψαρά μπορεί να μοιάζουν με άλλα ακίνδυνα είδη αλιευμάτων.
http://www.aeginaportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου