Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Κοινές δράσεις για το περιβάλλον και την ανάπτυξη από Νομαρχία Πειραιά και ΠΕΣΥΔΑΠ

Η προώθηση κοινών δράσεων για την προστασία και αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υπήρξε το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και τον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά Γρηγόρη Γουρδομιχάλη.




Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ο Νομάρχης Πειραιά περιέγραψε τους άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της Νομαρχίας για το 2010, ενώ παρέθεσε στον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ μια σειρά από δράσεις της Νομαρχίας Πειραιά που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως είναι για παράδειγμα η σύνταξη μελέτης για τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.






Παράλληλα ο κ. Μίχας ενημέρωσε τον κ. Γουρδομιχάλη για την απόφαση της Νομαρχίας Πειραιά να διατεθούν 200.000 € από τα ίδια έσοδά της για επείγουσας προτεραιότητας εργασίες καθαρισμού δασών & δασικών δρόμων στους δήμους της, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των δασαρχείων.





Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διασωθούν και να αναδειχθούν οι εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας και του Πειραιά και ειδικά του όρους Αιγάλεω ενώ ευχαρίστησε τον Νομάρχη για τη μέχρι σήμερα αποτελεσματική και άψογη συνεργασία. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ενημέρωσε το Νομάρχη και ζήτησε την υποστήριξη του σχετικά με τη δημιουργία φωτοβολταΙκού πάρκου ισχύος 1mW και λιμνοδεξαμενής 20.000 κ.μ για την αποθήκευση και διανομή του επεξεργασμένου νερού της Ψυτάλλειας.





Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε ανάμεσα σε Νομαρχία Πειραιά και ΠΕΣΥΔΑΠ να αναπτυχθούν κοινές δράσεις για :





- Την προστασία και ανάδειξη του Όρους Αιγάλεω του πολύτιμου ορεινού όγκου που πλαισιώνει τους πολυπληθείς δήμους του ευρύτερου Πειραιά και της Δυτικής Αττικής

- Την επανάχρηση του νερού της Ψυττάλειας σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το έργο θα συμβάλει στην μεγάλη οικονομία νερού υψηλής αξίας στην Αττική. Ήδη η Νομαρχία Πειραιά με την Πειραϊκή Ανάπτυξη ΑΕ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικής μελέτης όπου προτείνεται η κατασκευή δικτύου για την επανάχρηση του νερού της Ψυττάλειας, όπως αυτό εξέρχεται από τις εγκαταστάσεις ή μετά από ελαφρά επεξεργασία, για την άρδευση του Αττικού πρασίνου

- Την προώθηση της δημιουργίας του Φ/Β πάρκου. Πρόκειται για καινοτόμο δράση πράσινης ανάπτυξης που εκτός από τη συμβολή στη εθνική προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.

- Την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης συμφωνήθηκε να οργανωθούν κοινές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος





Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της Νομαρχίας Πειραιά η πρόεδρος του Ν.Σ. Ρουμπίνη Ανδριοπούλου, οι αντινομάρχες Σταύρος Μαρκάτος, Παύλος Τριανταφύλλου, Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Σπύρος Αλεξόπουλος και ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Βουδούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου