Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του «Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού» που συνδιοργάνωσαν Νομαρχία Πειραιά και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού

Ήθη και έθιμα που ζουν ακόμη και σήμερα μέσα από την καθημερινότητά μας και άλλα που έχουν πλέον χαθεί και προέρχονται από κάθε γωνιά και γενιά της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της 4ης Διοργάνωσης «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» που συνδιοργάνωσαν Νομαρχία Πειραιά και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ) το τριήμερο που μας πέρασε στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά.



Η Διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε με τη πολύτιμη αρωγή και συνεργασία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού η προσέλευση των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τις τρεις ημέρες που διήρκεσε η έκθεση.





Ειδικότερα οι επισκέπτες της είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά πλούσιου τριημέρου που προηγήθηκε, να παρακολουθήσουν αναβιώσεις εθίμων από τις τιμώμενες της έκθεσης περιοχές του Πόντου και της Μικρασίας, έως τη Μακεδονία μας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, αφιερώματα στη μουσική και χορευτική μας παράδοση, λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις που αναδεικνύουν την άγνωστη σε πολλούς Ελλάδα κ.ά.





Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης διεξήχθη συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός - Τουρισμός – Αυτοδιοίκηση» κατά τη διάρκεια του οποίου και μέσα από παρεμβάσεις διακεκριμένων ομιλητών από την πανεπιστημιακή και αυτοδιοικητική κοινότητα αναπτύχθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 από τον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, τον Νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αριστείδη Αρκουδάρη και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Αντώνη Κολιόπουλο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Μπορεί ως κράτος να μη διαθέτουμε βαριά βιομηχανία και δομές σύγχρονης οικονομίας, έχουμε όμως ένα πολύ δυνατό, ανταγωνιστικό και ανεξάντλητο κεφάλαιο : Τον πολιτισμό μας! Και σ’ αυτό το ανεκτίμητο κεφάλαιο, οφείλουμε να επενδύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα δίνει κρίσιμες μάχες για την εικόνα και το διεθνές της κύρος. Ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας, οι αξίες μας, τα γοητευτικά ήθη και έθιμά μας, οι παραδόσεις μας, όλα όσα μας κάνουν ξεχωριστούς, αποτελούν, αναμφίβολα, το ισχυρό μας χαρτί για να αναδείξουμε το αυθεντικό πρόσωπο μιας χώρας που δεν γεννά μόνο ελλείμματα και χρέη, όπως κάποιοι θέλουν να μας κατηγορούν. Η Ελλάδα γέννησε και γεννά το δικό της μοναδικό πολιτισμό»
Τα εγκαίνια της διοργάνωσης χαιρέτισαν ακόμη ο Πρόεδρος του ΕΟΣΣ, ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Ηλίας Δήμας ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, η Δήμαρχος Στυρέων κα Σοφία Μούτσου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Θανάσης Λαγοδήμος


Στην έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτιστικών οργανισμών, συλλόγων και φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκοί ζωγράφοι και τεχνίτες, βιοτέχνες παραδοσιακών φορεσιών, συγγραφείς και λαογράφοι κ.ά.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου