Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

5ο Πανόραμα Μαθητικού Πολιτισμού: Η μεγάλη γιορτή της νεανικής δημιουργικότητας ξεκινά!

Ανοίγει η αυλαία για το Πανόραμα Μαθητικού Πολιτισμού 2010, το καθιερωμένο, εδώ και 5 χρόνια, ραντεβού της Νομαρχίας Πειραιά με την νεανική ζωντάνια και δημιουργικότητα.

Από την Κυριακή 18 Απριλίου και για δύο μήνες,

ο Πολυχώρος «Απόλλων» της Νομαρχίας (Ερμουπόλεως & Πηλίου 1, Καμίνια) θα πλημμυρίσει από μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων του ευρύτερου Πειραιά οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικών - χορωδιακών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, λογοτεχνικών και εικαστικών προτάσεων αλλά και δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, καλώντας μας να αφουγκραστούμε τα μηνύματά τους και να ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημά τους για ένα αύριο με περισσότερο πολιτισμό και ποιότητα ζωής.





Το 5ο Πανόραμα Μαθητικού Πολιτισμού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Οργανισμός της Νομαρχίας Πειραιά με τη συνεργασία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, ξεκινά την Κυριακή 18 Απριλίου, στις 8 μ.μ., με τα εγκαίνια της εικαστικής μαθητικής έκθεσης με θέμα «Αντιστέκομαι, υπερασπίζομαι, προστατεύω». Στην έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 25 Απριλίου, συμμετέχουν μαθητές από 25 σχολεία (λύκεια & γυμνάσια) του ευρύτερου Πειραιά, οι οποίοι με διαφορετικούς τρόπους εικαστικής έκφρασης, αντιστέκονται στην αλλοίωση των αξιών που φέρνει ο χρόνος, υπερασπίζονται την ιστορία του τόπου τους, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, προστατεύουν το δικαίωμά τους να έχουν λόγο και ρόλο σε όσα τους αφορούν.





Την ίδια μέρα, στις 5.30 το απόγευμα, θα προηγηθεί στον Πολυχώρο Απόλλων, ημερίδα εικαστικών πολιτιστικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού, του πνεύματος και με στόχο να προσφέρει βήμα διαλόγου, επικοινωνίας και γόνιμου προβληματισμού στους εκπαιδευτικούς της πολιτιστικής εκπαίδευσης. Στην ημερίδα συμμετέχουν ειδικότερα: ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος της Ένωσης Γλυπτών Ελλάδας Ξενοφώντας Δεστέφανος, ο γλύπτης και καθηγητής του ΤΕΙ Αθηνών Κυριάκος Ρόκος, ο Δρ. στην Ιστορία της Τέχνης και καθηγητής στο ΤΕΙ Αθηνών Γιάννης Τσούμας, η ζωγράφος, χαράκτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα θεωρίας και ιστορίας της Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. Τιτίκα Σάλλα, η σχολική σύμβουλος εικαστικών μαθημάτων Σωτηρία Λαζάρου και η μουσικός, συγγραφέας και υπεύθυνη πολιτιστικών Θεμάτων & Καλλιτεχνικών Αγώνων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Ανθή Γουρουντή.





Θα ακολουθήσουν:

- Την Παρασκευή 23 Απριλίου & το Σάββατο 24 Απριλίου, στις 6 μ.μ. μουσικά ταξίδια στο χθες και το σήμερα, από χορωδιακά συγκροτήματα των σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Το Σάββατο 24 Απριλίου, θα τιμηθεί ο συνθέτης και μαέστρος Γιάννης Κ. Ιωάννου.

- Τη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 12 μ., ημερίδα σχολικού εντύπου, κατά την διάρκεια της οποίας μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη δημιουργία και έκδοση σχολικού εντύπου, να εξοικειωθούν με την οργάνωση της είδησης, να ενημερωθούν για τη σύνταξη ηλεκτρονικού εντύπου, δηλαδή σελίδας σχολικού περιοδικού στο Διαδίκτυο κ.ά.

- Επίσης τη Δευτέρα 26 Απριλίου και έως την Πέμπτη 29 Απριλίου (ώρα 6 μ.μ.), τη σκυτάλη του Πανοράματος θα πάρουν χορωδιακά σχήματα σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Την Τρίτη 27 Απριλίου, στις 6 μ.μ. μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείου του ευρύτερου Πειραιά, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον γνωστό Πειραιώτη ερμηνευτή Παντελή Θαλασσινό, στο οποίο θα παρευρεθεί ο ίδιος.



Το Πανόραμα Μαθητικού Πολιτισμού θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, για τις εκδηλώσεις του οποίου θα εκδοθεί νεώτερη ανακοίνωση από τη Νομαρχία Πειραιά.





Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Πρωταρχικό μας μέλημα από την ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στην Νομαρχία Πειραιά, το 2003, ήταν να ακούσουμε τους νέους και τις νέες μας, να δώσουμε βήμα στους προβληματισμούς τους, στα οράματα και τις προσδοκίες τους. Το Πανόραμα Μαθητικού Πολιτισμού που για 5η συνεχή χρονιά διοργανώνουμε, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, αυτόν ακριβώς τον στόχο υπηρετεί. Προσφέρει στα παιδιά μας βήμα έκφρασης και δημιουργίας, προσκαλώντας ταυτόχρονα όλους εμάς τους μεγαλύτερους, να αφουγκραστούμε τα μηνύματά τους, μέσα από το δικό τους τραγούδι, τη δική τους ζωγραφιά, τη δική τους χορευτική φιγούρα. Ας ακούσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, γιατί πάντα κάτι έχουμε να μάθουμε από τα νιάτα και ας καμαρώσουμε όλοι μια νέα γενιά που έχει κρίση, άποψη, όνειρα και στόχους. Μια γενιά που έχει τη δύναμη και τις δυνατότητες να διαμορφώσει ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου