Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η Νομαρχία Πειραιά συνάντησε τον ποιητή Τηλέμαχο Χυτήρη

Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Τηλέμαχου Χυτήρη, διοργάνωσε τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 στον Πολυχώρο Απόλλων, η Νομαρχία Πειραιά.
Η βραδιά σημείωσε
ιδιαίτερη επιτυχία, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να γνωρίσουν μια διαφορετική και λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό πλευρά του μαχόμενου πολιτικού, εκείνη του πνευματικού δημιουργού που αναζητά την ουσία των πραγμάτων με την πένα και την ψυχή του.





Ο Νομάρχης Πειραιά καλωσορίζοντας τον Τηλέμαχο Χυτήρη αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο φίλο, σύντροφο και συναγωνιστή του ο οποίος «παρά την πολύχρονη παρουσία του στο σκληρό στίβο της πολιτικής και την ανάδειξή του σε υψηλά αξιώματα, δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί τον εαυτό του και -- το σημαντικότερο -- να πορεύεται ως ποιητής», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας. Για να τονίσει στην συνέχεια ότι «Σε μια εποχή που η πολιτική και οι πολιτικοί αμφισβητούνται και απαξιώνονται, αυτή η εκδήλωση είναι, πιστεύουμε, μια δυνατή ευκαιρία να αναδείξουμε πολιτικούς με ευαισθησίες και έργο στο χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος, όπως ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Παράλληλα, θελήσαμε μ' αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε, την άλλη πλευρά του φεγγαριού. Εκεί που η σκληρή υπόθεση της πολιτικής και ακόμα πιο σκληρή υπόθεση της «εξουσίας», ξεφεύγει από την πεζότητα και αναζητεί στην ουτοπία, το όνειρο, το λυρισμό, προτείνοντάς μας να αναγνώσουμε με μια νέα σκοπιά τον κόσμο, να δούμε την κρυφή θέα των πραγμάτων, να θυμηθούμε ό,τι ξεχνιέται στο χρόνο, ό,τι παραλείπουμε στην καταιγιστική και φευγαλέα καθημερινότητά μας».





Για το έργο του ποιητή Τηλέμαχου Χυτήρη μίλησαν ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης και ο ποιητής Πάνος Καπώνης, ενώ αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές διάβασε με ξεχωριστό τρόπο ο ίδιος ο δημιουργός.



Ο Τηλέμαχος Χυτήρης παίρνοντας το λόγο λίγο πριν το κλείσιμο της βραδιάς, ευχαρίστησε για τη τιμή την Νομαρχία Πειραιά, συγχαίροντας προσωπικά το Νομάρχη και φίλο Γιάννη Μίχα για τη δημιουργία και λειτουργία του Πολυχώρου Απόλλων.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η εξαίρετη Ιρίνα Βαλεντίνοβα, με εκτελέσεις έργων σε πιάνο.

Την λογοτεχνική βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Πειραιά Δημήτρης Καρύδης και Δημήτρης Λιτζέρης, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιώργος Αξαρλής ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά, ο Περιφερειάρχης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, ο πρώην βουλευτής Πειραιά Κανέλλος Λάλος, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Γιώργος Κασιμάτης, η κορυφαία ερμηνεύτρια και σύντροφος του Τηλέμαχου Χυτήρη Μαρία Φαραντούρη κ.ά.


Λίγα λόγια για τον πνευματικό δημιουργό Τηλέμαχο Χυτήρη


Ο Τηλέμαχος Χυτήρης γεννήθηκε στις Κουραμάδες της Κέρκυρας το 1945. Ο πατέρας του Γεράσιμος Χυτήρης υπήρξε γνωστός λόγιος του νησιού με πλούσιο συγγραφικό, ιστορικό, κοινωνιολογικό, λαογραφικό και λογοτεχνικό έργο.

Μετά το Γυμνάσιο ο Τηλέμαχος Χυτήρης σπούδασε στη Γεωπονική της Πίζας και παρακολούθησε στη Φλωρεντία μαθήματα Φιλοσοφίας. Στη Φλωρεντία έγραψε και τα πρώτα του ποιήματα μετέχοντας και σε διαγωνισμούς ιταλικής ποίησης.


Υπήρξε διευθυντής της ετήσιας πολιτιστικής έκδοσης "Χρονικό" (1979-81) που εξέδιδε το Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο "Ώρα" του Ασαντούρ Μπαχαριάν. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις "οπτικής ποίησης" στην Ελλάδα, στη "Γκαλερί 3" (1981-1988), στην Πάτρα (1987,1991) και στο Pordenone της Ιταλίας (1982).

Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει ξένη λογοτεχνία. Η τελευταία ποιητική του συλλογή, με τίτλο «Κίτρινη Σκόνη», εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2006. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και ανθολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου