Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Συνάντηση του Δημάρχου Πειραιώς κ. Π. Φασούλα με το Μητροπολίτη Πειραιά και Ν.Φαλήρου κκ. Σεραφείμ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Ν. Φαλήρου κκ. Σεραφείμ, επισκέφθηκε σήμερα το Δήμαρχο Πειραιά κ. Παναγιώτη Φασούλα στο νέο Δημαρχείο και του μετέφερε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις πολιτών που ανήκουν στο ποίμνιό του, σχετικά με τις χωροταξικές αλλαγές του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης» στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με βάση όσα, μέχρι τώρα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Μετά τη συνάντησή τους δήλωσαν τα εξής:


Μητροπολίτης Πειραιώς και Ν. Φαλήρου κκ. Σεραφείμ :



«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον φίλο και αγαπητό Δήμαρχο Πειραιά, τον Παναγιώτη Φασούλα, με τον οποίο μας συνδέει η κοινή αγωνία και η κοινή αγάπη για την πόλη μας και ταυτόχρονα μας συνδέουν και οι κοινές δράσεις για τον χώρο τον οποίο διαχειριζόμεθα και οι δύο από την δική του, ο καθένας σκοπιά. Θέλω να συγχαρώ τον Παναγιώτη Φασούλα για την ουσιαστική του συμβολή στα θέματα της πόλεώς μας και για την πηγαία του ειλικρίνεια -στοιχεία που σπανίζουν σήμερα σε πολιτικούς άντρες.


Επεσκέφθην τον Δήμαρχό μας για να του εκφράσω την αγωνία την οποία εισπράττω και αφουγκράζομαι από τους πολίτες των Δήμων του ευρύτερου Πειραιά (Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Δραπετσώνας) για τις φημολογίες που υφέρπουν στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, όσον αφορά την ύπαρξή τους και τη συνέχειά τους στο μέλλον.


Καταρχάς, θέλω να πω και να δηλώσω, ότι οι Δημότες των δύο αυτών περιοχών του ευρυτέρου Πειραιά επιθυμούν την αυθύπαρκτη συνέχειά τους και την αυθύπαρκτη παρουσία τους στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Επειδή όμως όπως αντιλαμβάνεστε η εποχή μας είναι εποχή συγκλίσεων και εποχή κατά την οποία επιχειρείται μια συνένωσις για οικονομικούς, τεχνοκρατικούς και άλλους λόγους, στην περίπτωση αυτή, οι Δημότες αυτών των δύο πόλεων εκφράζουν την βαθιά τους πίστη και τη βαθιά τους αγωνία να παραμείνουν ενωμένοι με την έννοια του Πειραιώτη.

Θεωρούν τους εαυτούς τους Πειραιώτες με την ευρύτερη έννοια και αρνούνται διαρρήδην να αποτελέσουν αντικείμενα συνενώσεως με πόλεις, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την δική τους παρουσία και το δικό τους τρόπο σκέψεως, αλλά και την δική τους – αν θέλετε- ιδιαιτερότητα. Πιστεύω ακραδάντως ότι η κυβέρνησή μας, που είναι κυβέρνηση με πολλά θετικά πρόσημα και με θετική σκέψη και με ουσιαστικές αγωνίες, για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της πατρίδος μας, θα αντιμετωπίσει και το θέμα αυτό, με πολύ στοργή και με βαθιά περίσκεψη και αλήθεια.


Όσον αφορά τεχνικά προβλήματα τα οποία αναφύονται ή προβάλλονται που αφορούν τις βουλευτικές περιφέρειες, εκλογικές περιφέρειες κτλ, νομίζω ότι είναι καθαρά τεχνικά θέματα.


Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ ευχερή τρόπο, νομικό τρόπο εννοώ και να μην αποτελέσουν δυσχέρειες στην ευρυτέρα προοπτική για τον Πειραιά, που πρέπει να είναι ένας Μητροπολιτικός Δήμος, με τεράστιες δυνατότητες, για να επιτελέσει το μεγαλειώδες έργο το οποίο έχει σαν το πρώτο λιμάνι της χώρας και σαν πύλη εισόδου του μεγάλου πυλώνα της οικονομίας μας, του τουρισμού. Γιατί ξέρετε ότι η κρουαζιέρα εδώ βρίσκει την έναρξη της θετικής της πορείας και των μεγάλων προσδοκιών που έχουμε για αυτήν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία τους και να ευχηθώ να πρυτανεύσει η σύνεσις, η αλήθεια και –αν θέλετε- το καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου μας».



Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας :

«Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς, Ν. Φαλήρου, Δραπετσώνας και Ρέντη, για την παρουσία του σήμερα εδώ. Τον ευχαριστούμε για το πνευματικό έργο που έχει στην περιοχή μας και όχι μόνο στη πόλη του Πειραιά και κυρίως να τον ευχαριστήσω για τις ανθρώπινες ανησυχίες που έχει, οι οποίες διόλου πολιτικές δεν είναι, αλλά είναι ανησυχίες οι οποίες έρχονται από το ποίμνιό του.


Είχε την ευαισθησία σήμερα να έρθει να συζητήσουμε μαζί αυτές τις ανησυχίες και τις δικές του και του ποιμνίου του και τις δικές μας, αν θέλετε. Όπως όλοι ξέρετε υπάρχει μια φημολογία σχετικά με το χωροταξικό του «Καλλικράτη». Σε αυτό το ζήτημα δυστυχώς συζητάμε πάνω σε φήμες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, για το πώς ακριβώς θα γίνουν οι συνενώσεις των Δήμων και η σύγκλιση των Δήμων σε όλη την Ελλάδα.


Εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού δηλώσαμε τη συμφωνία μας στο σχέδιο «Καλλικράτης» και στα προβλήματα που έρχεται να επιλύσει αυτό το μεγάλο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, αποφασίσαμε να δηλώσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την συρρίκνωση του Δήμου Πειραιά προς όφελος άλλων Δήμων. Αυτή η απόφασή μας παραμένει αμετάκλητη.


Είναι προφανές ότι δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις απέναντι σε άλλους Δήμους. Όμως δεν μπορούμε να μην ακούσουμε την φωνή των δημοτών άλλων Δήμων, οι οποίοι σε περίπτωση που χάσουν την αυτοτέλειά τους, προτιμούν να είναι ενωμένοι με τον Πειραιά στα όρια μιας Νομαρχίας. Γιατί όπως όλοι ξέρετε μπορεί να έχουμε δύο εκλογικές περιφέρειες στον Πειραιά, αλλά είμαστε μια Νομαρχία.

Εάν υπάρχει τέτοια βούληση από τους πολίτες αυτών των Δήμων, βεβαίως και πρέπει να την ακούσουμε και βεβαίως πρέπει να προβληματιστούμε και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε με τον Υπουργό Εσωτερικών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την ηγεσία των Δήμων αυτών, για το τι μέλλει γεννέσθαι, ενόψει του χωροταξικού του «Καλλικράτη». Βεβαίως θα προηγηθεί διάλογος της κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών με τους ενδιαφερόμενους και διαβούλευση σχετικά με το χωροταξικό των Δήμων.

Αυτό που έχω δεσμευτεί απέναντι στον Σεβασμιώτατο, τον οποίο για μια ακόμη φορά τον ευχαριστώ, όχι μόνο για την παρουσία του στον Πειραιά και την πνευματική του καθοδήγηση, αλλά και τη φιλία με την οποία με έχει περιβάλλει, είναι ότι θα ορίσουμε άμεσα ένα ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ραγκούση και βεβαίως και με τους Δημάρχους των δύο αυτών Δήμων για τους οποίους μίλησε και ο Μητροπολίτης, για να δούμε τι μπορεί να γίνει στην πορεία της διαβούλευσης για την ψήφιση του Καλλικράτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου