Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ένα αποκρουστικό εύρημα




Κάνοντας ένα περίπατο στην μαγευτική παραλία της Παλιόπολης κηθύρων ενας κάτοικος του νησιού βρέθηκε μπροστά σε ένα άκρως αποκρουστικό και μακάβριο θέαμα.





Μία τεράστια θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα βρισκότανε μπροστά του σκοτωμένη με μια τεράστια τρύπα στο καβούκι της και ένα πλήθος από μύγες και άλλα έντομα να την τρώνε.


Η χελώνα πιθανόν σκοτώθηκε είτε από ψαράδες που πιάστηκε στα δίχτυα τους, είτε από κάποιο ψαροντούφεκο.

Πεθαμένη πια την παρέσυραν τα κύματα και την έβγαλαν στο σημείο αυτό της Παλιόπολης των Κυθήρων, λίγο πριν τον Βόθωνα.



Το θέαμα της άτυχης χελώνας μας θυμίζει ότι δυστυχώς τα όντα αυτά που θέλουν να ονομάζονται άνθρωποι και σκοτώνουν έτσι χωρίς σκοπό και χωρίς καμία ηθική τα σπάνια και υπό εξαφάνιση αυτά άκακα πλάσματα, κάθε άλλο παρά άνθρωποι μπορεί να είναι.



Ελπίζουμε οι αρμόδιες αρχές και οι Δημοτικές αρχές να επιληφθούν του θέματος και να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την διάσωση του σπανίου αυτού είδους έτσι ώστε να εξετασθεί η περίπτωση ανάλογα.

Τι κάνουμε όταν βρούμε μια καρέτα τραυματισμένη

1. Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ασφαλές μέρος μακριά από κόσμο και θόρυβο. Τη σηκώνουμε πάντα από το καβούκι. Πιάνουμε το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά. Την ακουμπάμε προσεκτικά, φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια της.

2. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε προφυλαγμένο και περιορισμένο χώρο, μακριά από ρεύματα και αέρα. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη. Μπορεί να πνιγεί!

3. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, να της αφαιρεθούν προσεκτικά.



Αν εντοπίσουμε φωλιά

Αν η φωλιά κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων, μπορούμε να την περιφράξουμε με πασαλάκια και να τη σηματοδοτήσουμε με σχοινί ή κάποιο κορδελάκι.

Μη σκάψετε τη φωλιά και, αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε να τα απομακρύνετε.

Αν δείτε τραυματισμένες ή νεκρές χελώνες, καλέστε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 2108944444.

http://kithiraikanea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου