Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στον «αέρα» οι συντάξεις του ΝΑΤ

Ορατός είναι ο κίνδυνος για καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων των ναυτεργατών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να διατεθούν στο ΝΑΤ τα αναγκαία κονδύλια, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο εάν θα μπορέσει να γίνει την

 Παρασκευή 23 Απριλίου η καταβολή της σύνταξης του Μαΐου, όπως έχει προγραμματιστεί.


Να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόβλημα είχε ανακύψει και τον Φεβρουάριο και τότε η καθυστέρηση της πληρωμής της σύνταξης είχε “φορτωθεί” στην απεργία των υπαλλήλων των τραπεζών.

Ωστόσο, τόσο η διοίκηση του ΝΑΤ όσο και οι εργαζόμενοι είχαν ειδοποιήσει, από τα μέσα Μαρτίου, την ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ για το ενδεχόμενο αδυναμίας έγκαιρης καταβολής των συντάξεων στα τέλη Απριλίου, αφού τα αποθεματικά του πολύπαθου ταμείου σχεδόν εξαντλήθηκαν.

Έγκυρες πηγές έλεγαν ότι αυτή την στιγμή το ΝΑΤ έχει διαθέσιμα περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να του χορηγηθούν από το υπουργείο Οικονομικών περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του.

Απ' αυτό το ποσό τα 87 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την καταβολή συντάξεων και τα περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τις ανάγκες πληρωμών του Οίκου Ναύτου, αφού τον περασμένο μήνα είχε “κοπεί” η επιχορήγηση του ταμείου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα η κάλυψη των υποχρεώσεων του επιδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό ταμείου είχε γίνει κυρίως από τα ταμειακά διαθέσιμά του και γι' αυτό είχε τονισθεί προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ η ανάγκη έγκαιρης διάθεσης πιστώσεων. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα δεν έχουν ακόμα διατεθεί στο ταμείο και πλέον απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών.
http://portnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου