Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η Νομαρχία Πειραιά συνδιοργανώτρια για 4η συνεχή χρονιά της Έκθεσης «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός»

Ο αστείρευτος πλούτος και η αυθεντική ομορφιά της λαϊκής μας παράδοσης ανταμώνουν και φέτος στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, στην Έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» που διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά η Νομαρχία Πειραιά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ), με τη πολύτιμη αρωγή και συνεργασία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.






Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 18 Απριλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτιστικών οργανισμών, συλλόγων και φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και φυσικών προσώπων όπως λαϊκοί ζωγράφοι και τεχνίτες, βιοτέχνες παραδοσιακών φορεσιών, συγγραφείς και λαογράφοι, περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων οι οποίες έχουν ως στόχο την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομίας και παράδοσης που αποτελεί συνδεκτικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν και βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του μέλλοντος.





Ειδικότερα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναβιώσεις εθίμων από τις τιμώμενες της έκθεσης περιοχές του Πόντου και της Μικρασίας, έως τη Μακεδονία μας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, αφιερώματα στη μουσική και χορευτική μας παράδοση, λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις που αναδεικνύουν την άγνωστη σε πολλούς Ελλάδα κ.ά.





Επίσης, στο πλαίσιο της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός - Τουρισμός – Αυτοδιοίκηση» κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.





Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η χώρα μας ποτέ δεν είχε αυτό που ονομάζεται βαριά βιομηχανία. Η δική μας «βαριά βιομηχανία», όπως συνήθιζε να λέει η Μελίνα Μερκούρη, είναι ο πολιτισμός μας. Και σ’ αυτό το δυνατό, ανταγωνιστικό και ανεξάντλητο κεφάλαιο, επενδύουμε στην Νομαρχία Πειραιά με όλες μας τις δυνάμεις. Η συμμετοχή μας ως σταθεροί συνδιοργανωτές στην ετήσια Έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού, το μεγάλο αυτό εκθεσιακό γεγονός που παρουσιάζει όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του τόπου μας, αποτελεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα της Νομαρχίας Πειραιά για τη προώθηση και στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας και άλλη μια απόδειξη ότι Αυτοδιοίκηση και ενεργοί πολίτες μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και διασφάλιση, με κάθε τρόπο, της Ελλάδας του πολιτισμού, του λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας, της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας».


Τα εγκαίνια της 4ης Έκθεσης «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» θα γίνουν την Παρασκευή 16 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Παρασκευή 16 Απριλίου από τις 12 μ. έως τις 9 μ.μ., Σάββατο 17 Απριλίου από τις 10.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ. και την Κυριακή 18 Απριλίου από τις 10.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου