Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Δεδομένη η συνένωση των Δήμων Σαλαμίνας και Αμπελακίων

Ακόμα και το φράγμα των 370 δήμων, από τους σημερινούς 1.034, δεν αποκλείεται να σπάσει με τον «Καλλικράτη», που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση μετά το Πάσχα. Εκτιμήσεις αναφέρουν πλέον ότι ο τελικός αριθμός των δήμων θα κινηθεί και κάτω από τους 370 που έχει τεθεί ως στόχος.





Στην Αττική επιλέχθηκε το ήπιο σενάριο, με το πληθυσμικό όριο να κυμαίνεται στους 20.000 κατοίκους και την εκπεφρασμένη βούληση να μη θιγούν μεγάλοι πληθυσμικά δήμοι. Σύμφωνα με αυτό, στη Νομαρχία Αθηνών θα χαθούν περίπου 15 από τους 48 δήμους, μεταξύ των οποίων αναφέρονται ενδεικτικά ο Υμηττός, το Ψυχικό ή η Εκάλη. Στη Νομαρχία Πειραιά εκτός από τη συνένωση Σαλαμίνας και Αμπελακίων, που θεωρείται δεδομένη, στο καζάνι των συνενώσεων αναμένεται να βρεθούν τελικά οι δήμοι Ρέντη και Δραπετσώνας.



Μαχαίρι στους δήμους θα μπει σε κάθε περίπτωση σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Άνοιξη, Συκάμινο, Καπανδρίτι, Παλαιά Φώκαια, Πολυδένδρι, Ανάβυσσος και σειρά άλλων μικρών δήμων και κοινοτήτων θα βρεθούν στο στόχαστρο του «Καλλικράτη» στην Ανατολική Αττική, όπου προβλέπονται και κάποιες συνενώσεις μεγαλύτερων δήμων. Ανάλογη τύχη θα έχουν δήμοι της Δυτικής Αττικής, ο τελικός αριθμός των οποίων δεν θα ξεπεράσει τους 4. Το αριθμητικό στοίχημα θα παιχθεί στους δήμους της περιφέρειας. Εκεί ούτως ή άλλως κατά μέσο όρο θα δημιουργηθούν 3 έως 6 δήμοι ανά νομό. Ωστόσο, υπάρχουν από τοπικά στελέχη κάποιων νομών και ακραίες προσεγγίσεις. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο νομός Θεσπρωτίας όπου εισηγούνται ή να δημιουργηθούν 4 δήμοι ή μόνον ένας. Ανάλογες προτάσεις έχουν ακουστεί και στον νομό Ρεθύμνου, όπου λένε να μετατραπεί σε έναν δήμο όλος ο νομός.



Αν και δεν θα υιοθετηθούν στον τελικό χάρτη όλες αυτές οι εισηγήσεις, ακόμη και ορισμένες όμως να γίνουν δεκτές «θα δώσουν στην κυβέρνηση αβάντα, ώστε να αφήσει σε ένα δυο νομούς παραπάνω δήμους, χωρίς να ξεφύγει από τον συνολικό στόχο που έχει θέσει».



Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις σημερινές νομαρχίες στους νέους δήμους θα υπάρξουν πάντως ανακατατάξεις και στο προσωπικό της αυτοδιοίκησης. Οι υπηρεσίες που θα περάσουν στους δήμους θα συνοδευτούν με τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε αυτές, ενώ μεταφορά προσωπικού θα γίνει και από τα νομικά πρόσωπα των δήμων που θα συγχωνευθούν. Οι μετατάξεις του προσωπικού θα γίνουν αρχικά σε εθελοντική βάση.





Σκέψεις για ενιαίο ψηφοδέλτιο

Το αρχικό σχέδιο του «Καλλικράτη» προέβλεπε τον διορισμό συμβούλων ως αντιπεριφερειαρχών ανά νομό. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο δεν αποκλείεται να ισχύσει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες. «Υπάρχει σκέψη οι αντιπεριφερειάρχες, αντί να διορίζονται από τον περιφερειάρχη, να εκλέγονται μαζί με αυτόν» αναφέρουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας: «Το ενδεχόμενο αυτό λειτουργεί εξισορροπητικά, ώστε οι περιφερειάρχες να μην είναι τόσο ισχυροί».




Μεικτό σύστημα φαίνεται να υιοθετείται στους δήμους, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις στην πρόταση να ψηφίζουν μόνον υποψηφίους του δημοτικού διαμερίσματος- σημερινού δήμου- όπου διαμένουν। Έτσι, τώρα εάν σε έναν δήμο βάζει κάποιος, π.χ., 4 σταυρούς, οι 3 θα προορίζονται για τους υποψηφίους του δημοτικού διαμερίσματος και ο ένας θα μπορεί να πηγαίνει σε υποψήφιο από το σύνολο του δήμου.
http://salamina-press.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου