Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Λιμενικά έργα : Η διαφορά Σπετσών – Αίγινας

Για τα νησιά του Σαρωνικού, όπως άλλωστε και για όλα τα νησιά του κόσμου, αλλά και τις παραθαλάσσιες πόλεις και φυσικά μητροπόλεις παντού στην γη, τα λιμάνια αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την οικονομία – των πόλεων, ευρύτερων περιοχών και, σε ότι αφορά τα νησιά, των τοπικών κοινωνιών.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η φροντίδα των τοπικών εξουσιών για τις ζωογόνες για την τοπική οικονομία αυτές πύλες (θα έπρεπε να) είναι πρώτης προτεραιότητας.




Ειδικά για τον Σαρωνικό και τα νησιά του, η μικρή απόσταση από τον Πειραιά, καθιστά τα λιμάνια τους κομβικής σημασίας για την ανάπτυξή τους. Το Portnet.gr έχει αναφερθεί στο παρελθόν για την ακατανόητα συμπλεγματική αντιμετώπιση από την πλευρά της δημοτικής αρχής Αίγινας, του εξαιρετικής σημασίας έργου που αφορά στην ανακατασκευή, του από κάθε άποψης προβληματικού του εκεί «λιμανιού».



Δέκα μίλια νοτιότερα, βρίσκονται οι Σπέτσες. Σε πείσμα όσων διατείνονται πως η διαφορά της Αίγινας με άλλα νησιά, π.χ. την Ύδρα ή τις Σπέτσες, έγκειται στην ιστορικότητα ή την «αρχοντιά», φαίνεται πως η διαφορά αυτή ανιχνεύεται και στο ουσιαστικό ενδιαφέρον των τοπικών αρχόντων (και) για την ανάπτυξη αυτών των κομβικών πυλών των νησιών – των λιμανιών τους. Ενώ στην Αίγινα η τοπική δημοτική αρχή επιδεικνύει μια ακατανόητη συμπεριφορά (για «ναπολεόντεια» μεγαλομανία κάνουν λόγο κάποιοι), αρνείται ουσιαστικά την συνεργασία με την Νομαρχία και έτσι δεν προχωρά η κατασκευή του κυματοθραύστη, για τον οποίο συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ακόμη και η Αρχαιολογία, στις Σπέτσες έχουμε μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά και στάση απ’ την τοπική δημοτική αρχή. Εκεί ο δήμαρχος Β. Κονταξάκης, δέχθηκε ασμένως την ουσιαστική στήριξη της Νομαρχίας και εξασφάλισε έτσι την αναγκαία χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργων που αφορούν την αποκατάσταση του στηθαίου του παραλιακού δρόμου, το οποίο είχε πληγεί από θεομηνία. Έτσι, στις Σπέτσες είναι πλέον πανέτοιμες να υποδεχθούν τους – κατά κανόνα υψηλού εισοδήματος – επισκέπτες της τους θερινούς μήνες (οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη φάση κατασκευής του έργου, που έχει αναλάβει η εταιρεία Μ. – Τ. Τεχνική Α.Ε.).



Το ερώτημα που προκύπτει, και την απάντηση στο οποίο το Portnet.gr πραγματικά δεν μπορεί να δώσει, είναι, γιατί υπάρχει αυτή η σαφέστατη διαφοροποίηση στην στάση των δημοτικών αρχών δύο νησιών της ίδιας Νομαρχίας, του Πειραιά. Στην μια περίπτωση, στις Σπέτσες, ο δήμος δίνει στην Νομαρχία την δυνατότητα να αναθέσει την εκτέλεση ενός έργου, που αποκαθιστά βλάβες, οι οποίες προέκυψαν από μια φυσική καταστροφή και ταυτόχρονα να θωρακίσει αυτό το έργο από ζημιές (πλημμύρες κλπ) που προκαλούνταν από την προηγούμενη κατάσταση. Στην άλλη περίπτωση, αν και έχουμε μια σπάνια και πρωτοφανή ομοφωνία, η δημοτική αρχή του κ. Π. Κουκούλη στην Αίγινα, αρνείται πεισματικά να εκχωρήσει στην Νομαρχία Πειραιά την αντίστοιχη δυνατότητα, ώστε να εκτελεστεί το έργο, που θεωρείται από κάθε άποψη, κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία. Και ενώ ο Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας υπογραμμίζει προς το Portnet.gr, ότι είναι εξασφαλισμένα πολλαπλάσια κονδύλια για την Αίγινα, από ότι διατέθηκαν στις Σπέτσες, φτάνει φυσικά να ληφθεί η σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.



Τελικά, στην μια περίπτωση έχουμε ένα δήμαρχο που βλέπει στο μέλλον, «τρέχει» ένα έργο και φυσιολογικά αναμένει να δικαιωθεί απ’ την τοπική κοινωνία στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Και στην άλλη περίπτωση, έχουμε έναν δήμαρχο που διακινδυνεύει να εισπράξει ακόμη και την αποδοκιμασία των δημοτών του, ίσως τελικά για ένα «καπρίτσιο». Καπρίτσιο, γιατί δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί η στάση του. Δεδομένης της εντιμότητάς του – δεν διανοείται κανείς να μιλήσει για το ενδεχόμενο διεκδίκησης για τον ίδιον της ανάθεσης της σχετικής εργολαβίας – πραγματικά δεν μπορεί να καταλάβει την εμμονή του στην κωλυσιεργία που επιδεικνύει στην επίλυση ενός κρίσιμου για το νησί του προβλήματος. Τελικά, δεν είναι η «αρχόντισσα του Σαρωνικού» μόνο το νησί των Σπετσών, αλλά και η δημοτική τους αρχή. Που είναι αρχοντική, αλλά και, στεκόμενη πάνω από μικρότητες και συμπλεγματικές συμπεριφορές, λειτουργική για το ίδιο το νησί.



http://www.portnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου