Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Βόλτα στο παλιό Νεκροταφείο της Νεάπολης ΔΕΙΤΕ το ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η θεμελίωση του 19ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας στην περιοχή της Νεάπολης και για την ακρίβεια στον χώρο του πρώην Νεκροταφείου της Αναλήψεως. Το σχο- λείο, σε συνδυασμό με την γενικότερη διαχείριση του χώρου, αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαρά- θεσης χρόνων μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον χώρο, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση με τίτλο “Το σχολείο των ονείρων τους” της δημοτικού συμβού- λου κας Βασ. Λάσκαρη [του συνδυασμού “Το μέλλον της Νίκαιας”], την οποία ζητήσαμε να μας συνοδεύσει στην βόλτα μας.




Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, η εικόνα που αποκομίσαμε δυστυχώς ήταν πολύ πιο θλιβερή από αυτή που περιμέναμε. Ο 38 στρεμμάτων χώρος έχει καταντήσει να είναι εργοτάξιο, νεκροταφείο κάδων και φορτηγών, γκαράζ της υπηρεσίας καθαριότητας, χωματερή [με την στήριξη των υπευθύνων] και εγκαταλελειμμένο πρώην νεκροταφείο που μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται ένα στριμωγμένο σχολείο και μια μικρή και άδεια παιδική χαρά για τα παιδιά μας.

Ζητήσαμε από την κα Λάσκαρη να μας εξηγήσει λίγα παραπάνω για το τι πραγματικά συμβαίνει και για το αν μπορεί να γίνει κάτι σήμερα που κάποια πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Η συνέν- τευξη που μας παραχώρησε μας βοήθησε αρκετά.
Παρακάτω σας μεταφέρουμε αυτούσιο το κείμενο της κας Λάσκαρη, αφορμή του οποίου στάθηκε η σημερινή μας επίσκεψη:




Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας με ανακοίνωσή της στις 25.02.2010 κάλεσε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων του πρώην νεκροταφείου της Ανάλη- ψης [στην είσοδο] για να γιορτάσουν όλοι μαζί, την Τρίτη 2 Μαρτίου, το ξεκίνημα της θεμελίωσης του 19ου Δημοτικού Σχολείου, χαρακτηρίζοντας την ανοικοδόμησή του “έργο που βελτιώνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων”.



Και να πως η Δημοτική μας αρχή “βελτιώνει” τη ζωή μας:



Κατασκευάζει ένα Δημοτικό Σχολείο στα προπύλαια του πρώην Νεκροταφείου ΑΝΑΛΗΨΗ, χωρίς προηγουμένως να έχουν απομακρυνθεί οι τάφοι και χωρίς να έχει απολυμανθεί ο χώρος μέχρι σήμερα.

Κατασκευάζει ένα απαράδεκτο κτίριο-φυλακή με δύο ορόφους, καθορίζοντας το παιγνίδι των μικρών μαθητών να γίνεται στον ελάχιστο ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου των 1.5 στρεμμάτων. Και για να μην έχουν επαφή [οπτική ή φυσική] τα παιδιά με τον υπόλοιπο βρώμικο χώρο του νεκροταφείου, ορθώνει στο πίσω μέρος έναν ψηλό τοίχο.

Τοποθετεί το υψηλό αυτό κτίριο στην είσοδο του χώρου των 40 στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την αξία του συνολικού χώρου και την λειτουργία του ως μελλοντικού πάρκου που θα χαίρονται όλοι οι συμπολίτες μας.

Φροντίζει ώστε ο υπόλοιπος χώρος που γειτνιάζει άμεσα με το σχολικό κτίριο, να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του νεκροταφείου.

Στους ταφικούς χώρους, τάφοι ανοιγμένοι με τα μολυσμένα χώματα απλωμένα γύρω τους, τα οστά των νεκρών ανάμεσα στα χώματα και καλυμμένα με τόνους μπαζών. Τάφοι ανοιχτοί και εγκαταλειμμένοι.

Στους υπόλοιπους χώρους μια απέραντη χωματερή με την παράνομη εναπόθεση μπαζών και επικίνδυνων υλικών σύμφωνα με την ΚΥΑ 50910/2003 και τη λειτουργία παράνομου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Αν περιπλανηθούμε στο χώρο του νεκροταφείου που υποδέχεται σήμερα το νέο κτίριο, στον χώρο που θα φιλοξενήσει λίγο αργότερα τα παιδιά μας πολύ γρήγορα θα καταλάβουμε πως παραμένει ως έχει, χωρίς να καθαρισθεί, παρά τις ψευδείς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής στους προβληματισμένους γονείς, καθόσον έργο καθαρισμού και εξυγίανσης του χώρου του νεκροταφείου δεν περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2010.



Αντί λοιπόν να αρχίσουν οι διαδικασίες εξυγίανσης του χώρου με την σε βάθος αντικατάσταση του μολυσμένου χώματος, η Δημοτική Αρχή, παράνομα, χωρίς προηγού- μενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκατέστησε στο χώρο εργολάβο, ο οποίος ισοπέδωσε μέρος των τάφων και προσέθεσε μπάζα πάνω από το μολυσμένο χώμα, συντηρώντας και μεγεθύνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα της μόλυνσης του εδάφους αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα από τα πάσης φύσεως μικρόβια και βαριά μέταλλα που περιέχονται στο χώμα των τάφων. Τα μπάζα αυτά προέρχονται από κατεδαφίσεις και εκσκαφές που σύμφωνα με την ΚΥΑ 50919/03 είναι απόβλητα και δεν μπορούν να διατεθούν οπουδήποτε χωρίς άδεια και περιβαλλοντική μελέτη, και άρα μετέτρεψαν τον χώρο του Νεκροταφείου σε φτηνή παράνομη χωματερή για τον εργολάβο που τονίζουμε εργάζεται παράνομα εκεί, χωρίς το έργο να περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.



Τον χώρο αυτό επέλεξε η Δημοτική Αρχή για να κατασκευάσει το 19ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας παρά τις αρχικά αντίθετες απόψεις για την καταλληλότητα του χώρου, τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ [έγγραφο 28277/16.07.04] όσο και του Οργανισμού Αθήνας [ΑΠ 3205/05.11.04] και προχώρησε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΟΣΚ για την χρηματοδότηση της κατασκευής με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που αναφέρονται στην απόφαση αριθμ. 11098 του ΥΠΕΧΩΔΕ [ΦΕΚ 112/28.03.07], μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η υποχρεωτική εκπόνηση υδρογεωτεχνικής μελέτης πριν την ανέγερση του κτιρίου. Τέτοια μελέτη ουδέποτε εκπονήθηκε γιατί, όπως υποστήριξε ερωτηθείς ο δικηγόρος του Δημάρχου στο διοικητικό Δικαστήριο που προσφύγαμε, απλά “…δεν μας χρειάζεται”, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό ότι για τη Δημοτική Αρχή μεγαλύτερη σημασία έχει η ανάδειξη του έργου της παρά η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας των χρηστών του έργου της που στην πλειονό- τητά τους θα είναι μικρά παιδιά.
Ποιός άραγε από τους υπογράφοντες την Προγραμματική αυτή Σύμβαση [Δήμαρχος και ΟΣΚ] θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που οι μαθητές αύριο θα κινδυνέψουν μετά από διαρροή αγωγών να πιούν μολυσμένο νερό ή μετά από μια νεροποντή να παίξουν σε μια αυλή με πολλές εστίες μόλυνσης; Και μάλιστα όταν τονίζεται ρητά στην τελευταία γνωμάτευση του ΣΧΟΠ ότι η ολοσχερής απομάκρυνση των τάφων πριν από την ανέγερση Σχολείου αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Αναλογισθείτε, εκτός των ανωτέρω κινδύνων, με ποιά ψυχολογία παιδιά 6-12 ετών θα πηγαίνουν σε ένα σχολείο που θα γειτνιάζει με τάφους και ο ευρύτερος χώρος θα έχει ακόμα τον χαρακτήρα Νεκροταφείου και μιας απέραντης χωματερής;




Ποιός γονέας θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο αυτό;



Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ακολούθησε την σωστή διαδικασία [διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού] για την αξιοποίηση των 40 στρεμμάτων με τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πάρκου μέσα στο οποίο θα υπήρχε ένα χαμηλό πρότυπο δημοτικό σχολείο με μεγάλη αυλή μέσα στα δένδρα;



Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν επωφελήθηκε από το κονδύλι των 3.000.000 ευρώ του προγράμ- ματος “Πράσινη Ζωή στην Πόλη” για να εξυγιάνει το χώρο του νεκροταφείου και να φτιάξει το πάρκο;

















Ο κάθε συμπολίτης μας που βλέπει τη ζωή του να απαξιώνεται, απαιτεί πειστικές εξηγήσεις που η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να δώσει.


http://www.halkidona.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου