Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Η «κίνηση Κορκίδη», οι ανησυχίες της ΝΔ για τον Πειραιά, και οι σχεδιασμοί της για τις τρεις μεγάλες πόλεις

Η πληροφορία ότι ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Βασίλη Κορκίδη, δεν αμφισβητείται. Είναι πλέον ή βέβαιον ότι στον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και εδώ και λίγους μήνες, πρόεδρο των εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας, κατά την συζήτηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος της ΝΔ για το δήμο του πρώτου λιμανιού της χώρας. Ο ίδιος δηλώνει πως αν και τον τιμά μια τέτοια πρόταση, ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα την αποδεχθεί. Περισσότερο όμως από την τελική του απόφαση, έχει σημασία να δεί κανείς τι πολιτικά σημαινόμενα ενδεχομένως κρύβονται πίσω από την κίνηση αυτή του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα δεδομένα (και) για την ΝΔ, είναι σχετικά απλά. Οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν κρας τεστ όχι μόνο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (που θα έχει κλείσει έναν χρόνο στην εξουσία), αλλά και για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.




Με δεδομένο τον νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίησης και την κατάργηση των Νομαρχιών στην χώρα, οι πολιτικές εντυπώσεις θα κριθούν σε επίπεδο τοπικών περιφερειών και φυσικά των τριών μεγάλων δήμων, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Από την Ρηγγίλης διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση, ότι στόχος τους είναι να ξανακερδίσουν τον δήμο Πειραιά και φυσικά να διατηρήσουν τους άλλους δύο μεγάλους δήμους, που κερδίζουν συνεχώς από το 1986! Πρακτικά, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στην ΝΔ ποσοστά λίγο πάνω απ’ το 20% (!), κάθε άλλο εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι απλώς καταστροφή για το ηγετικό προφίλ του Αντώνη Σαμμαρά. Δεδομένης δε της εκλογικής σύνθεσης της νέας Περιφέρειας Αττικής, όπου η επικράτηση της ΝΔ θα πρέπει να θεωρείται «εκλογικό θαύμα», η επιστροφή σε ένα καθεστώς που ίσχυε από το 1998 με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτευσης να ελέγχει και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, φαντάζει μονόδρομος για την Ρηγγίλης. Και αν, παρόλες τις τριβές που και εκεί παρατηρούνται, για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, το κόμμα του Αν. Σαμμαρά έχει αρκετές εναλλακτικές (Γκιουλέκας ή Καλαφάτης ή και Ιωαννίδης για την συμπρωτεύουσα, Άρης Σπηλιωτόπουλος για την πρωτεύουσα), αλλά και φυσικά δυνατότητα συμβιβασμού και εκ νέου υποψηφιότητας του σημερινού δημάρχου – αυτό ισχύει κυρίως για την Αθήνα – για τον Πειραιά η Ρηγγίλης δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες.



Στο μεγαλύτερο δήμο του πρώτου λιμανιού της χώρας, παραδέχονται στην ΝΔ, ότι πρώτο μέλημα είναι «να μην πέσουν κουμπουριές». Αναφερόμενοι, φυσικά, στην δίχως όρια αντιπαλότητα Μιχαλολιάκου – Μαντούβαλου. Στην υποψηφιότητα όμως του Πέτρου Μαντούβαλου που έχει ήδη ανακοινωθεί και αποκτά πλέον μια σοβαρή δυναμική μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, η ηγεσία του κόμματος αναζητεί μια εναλλακτική λύση. Η οποία δεν μπορεί να προέρθει απ’ ευθείας απ’ τον ίδιο τον Β. Μιχαλολιάκο ή πρόσωπο του περιβάλλοντός του (θα ήταν, τότε, σαν να έριχνε «λάδι στην φω τιά»), αλλά από ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να εκτονώσει τα τοπικά μίση και πάθη. Κάπως έτσι προκύπτει ο Βασίλης Κορκίδης. Συμπαθής , ευγενής, νέος, αλλά καταξιωμένος επιχειρηματίας, συνδικαλιστής στον χώρο των παραγωγικών τάξεων, και σε ότι αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ, υποστηρικτής στην πρόσφατη διαμάχη της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με τον Β. Μιχαλολιάκο, που, εκτός των άλλων, είναι και ο αρμόδιο Τομεάρχης του κόμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσε, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, να αποτελέσει τον ιδανικό υποψήφιο στο πρόσωπο του οποίου θα δεχόταν να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποσυρθεί ο Π. Μαντούβαλος, δείχνοντας έτσι, για άλλη μια φορά, κομματική νομιμοφροσύνη.



Τα ερωτήματα είναι αν ένας τέτοιος σχεδιαμός έχει βάση (δηλαδή μπορεί να αποσυρθεί ο Π.Μ.), και ακόμη περισσότερο εάν ο ίδιος ο Β. Κορκίδης μπορεί όντως να είναι ο υποψήφιος που θα κερδίσει τον δήμο για την ΝΔ.



Κάπως έτσι προκύπτει ένα πιο «ψαγμένο» σενάριο, που θέλει την φιλολοφία περί του ονόματος του Β. Κορκίδη, να λειτουργεί περισσότερο ως «τροχιοδεικτική». Να φωτίζει δηλαδή έναν δρόμο, που μπορεί να ακολουθήσει με ένα άλλο πρόσωπο η ΝΔ, το οποίο πρόσωπο έχοντας μεγαλύτερη εμβέλεια, θα διεκδικούσε και με καλύτερες πιθανότητες το στρατηγικό στόχο που αποτελεί για την Ρηγγίλης, η επικράτηση στον δήμο Πειραιά.




Αλλά όπως έχει ξαναγράψει σε πρόσφατη ανάλυσή του το Portnet.gr, με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Π. Μαντούβαλου, ο δρόμος προς τις δημοτικές κάλπες, δεν είναι παρά ένας εκλογικός μαραθώνιος, στον οποίο η γρήγορη εκίνηση έχει μεν σημασία, αλλά πάντοτε μεγαλύτερη σημασία έχει η επιτυχής διατήρηση σταθερού ρυθμού σε όλη την διάρκεια της κούρσας
 
http://portnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου